Ä°çiÅŸleri Bakanı'na talimat: Muhtarlıklar yapılandırılsın
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Buradan Ä°çiÅŸleri Bakanımıza talimat veriyorum. Muhtarlıklarımızın günümüz ÅŸartlarına ve gelecekteki ihtiyaçlara göre yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmaları mutlaka gündeme alalım. VatandaÅŸlarımızın, muhtarlarımızın, belediye baÅŸkanlarımızın, kaymakamlarımızın ve valilerimizin, gerekiyorsa diÄŸer bakanlıklarımızın görüÅŸlerini almak suretiyle çalışmayı süratle tekemmül ettirelim.
"Muhtarlarımızın daha kaliteli hizmet vermesini sağlamayı hedefliyoruz"
YetiÅŸirse Meclis tatile girmeden, yetiÅŸmezse önümüzdeki yasama yılında inÅŸallah bu meseleyi çözüme kavuÅŸturmayı arzu ediyoruz. Böylece muhtarlıklarımızın da CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi'nin dinamik yapısına uygun ÅŸekilde milletimize daha iyi, daha kaliteli hizmet vermesini saÄŸlamayı hedefliyoruz. Malum olduÄŸu üzere biz buralara muhtar bile olamaz manÅŸetlerini çiÄŸneyerek geldik." diye konuÅŸtu.
Muhtarlar toplantımızın 53'üncüsünde sizlerle birlikteyiz. Bugün cumhuriyetimizin 100'üncü yılını temsilen 81 vilayetimizden gelen 2023 muhtarımızla bir aradayız. CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine, bu gazi mekana hoÅŸ geldiniz.
En son geçtiÄŸimiz yılın ekim ayında Ankara'ya gelen muhtarlarımız için otel konforunda bir muhtarlar evinin açılışını yapmıştık. Yine aynı yörenle 100 muhtar hizmet binasının açılışını gerçekleÅŸtirmiÅŸtik. Bu yıl içerisinde 100 yeni muhtar hizmet binasını daha sizlerin hizmetine sunduk. Tüm bu muhtar hizmet binalarının mahallelerimize, köylerimize hayırlı olmasını diliyorum.
2024 senesinde inÅŸallah 51 ilimizde 179 muhtar hizmet binamızın daha yapımına baÅŸlıyoruz. Halen kendilerini seçen milletimize hizmete devam eden muhtarlarımıza teÅŸekkürlerimi sunuyorum. Önümüzdeki seçimlerde köylerine ve mahallelerine hizmet etmek için adaylığını koyacak muhtar adaylarımıza ÅŸimdiden baÅŸarılar diliyorum.
"10 binlerce muhtarımızla kucaklaştığımız toplantılar yaptık"
Muhtarlarla bizim aramızda rahmetli neÅŸet ErtaÅŸ'ın ifadesiyle "Kalpten kalbe, gönülden gönüle giden" bir yol vardır. Bunun için de her fırsatta sizlerle buluÅŸmaya, hasret gidermeye, hasbihal etmeye çalışıyoruz. Deprem bölgesinde yaptığımız ziyaretlerde ÅŸehirlerimizin, muhtarlarımızın da aralarında olduÄŸu temsilcileriyle bir araya gelmeye, onları dinlemeye özel önem verdik. Ancak yaÅŸadığımız fevkalade dönem sebebiyle bu yıl sizlerle arzu ettiÄŸimizi sıklıkla bir araya gelemedik. BilindiÄŸi gibi 2015 yılı ÅŸubat ayından bu yana 10 binlerce muhtarımızla kucaklaÅŸtığımız toplantılar yaptık.
Ülkemizden muhtarlarımızla bu derece yakın ve hasbi iliÅŸki kuran bir baÅŸka cumhurbaÅŸkanı, baÅŸbakan, siyasetçi bulamazsınız. Peki, niçin muhtarlarla bu kadar sık ve yakın irtibat halindeyiz? Çünkü muhtar bu ülkenin yönetim sistemi piramidinin temelidir. En geniÅŸ ağının temsilcisidir. Aynı sistemin en üst temsilcisi olarak muhtarlarımızla sırt sırta verdiÄŸimizde hem milletimizin nabzını en iyi ÅŸekilde tutacağımızı hem 85 milyonun her bir ferdine ulaÅŸabileceÄŸimizi hem de ülkenin gerçek fotoÄŸrafını görme imkanı bulabileceÄŸimizi biliyoruz.
"Muhtarlarımızı her alanda destekledik"
SaÄŸ olsunlar muhtarlarımız da bu konuda bize her türlü desteÄŸi veriyor, her türlü katkıyı saÄŸlıyor. Biz de 2002 'den itibaren demokrasimizin uçbeyleri olarak gördüÄŸümüz muhtarlarımızı her alanda destekledik. Ä°çiÅŸleri Bakanlığımız bünyesinde bir Muhtarlar Daire BaÅŸkanlığı kurduk.
Aynı ÅŸekilde büyükÅŸehir belediyelerinde muhtarlık iÅŸleri dairesi baÅŸkanlıkları, diÄŸer belediyelerde de muhtarlık iÅŸleri müdürlükleri ihdas ettik. Muhtarlık bilgi sistemi ile devlet ile muhtar ve vatandaÅŸ arasında iÅŸleyen bir kanal oluÅŸturduk. Muhtarlarımızın maaÅŸlarını sigorta primlerini ve diÄŸer özlük haklarını yaptıkları iÅŸle mütenasip seviyeye getirdik.
Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸümüzün yönettiÄŸi adrese dayalı kayıt sistemini muhtarlarımıza da açtık. Köylerimizdeki ve mahallelerimizdeki metruk yapıları muhtarlarımız sistem üzerinden bildirebiliyor. Afet sonrası yapılan ayni yardımların dağıtım sistemine de muhtarlarımızı dahil ettik. Ä°nÅŸallah önümüzdeki dönemde bu hizmetleri çok daha ileriye taşıyacağız ve bu ÅŸekilde yolumuza devam edeceÄŸiz.
"Muhtarlarımız köylerinde ve mahallelerinde bizim temsilcilerimizdir"
Muhtarlık kurumu bizim idari sistemimize mahsus bir yapıdır. Belediye baÅŸkanlığı, kaymakamlık, valilik gibi daha üst müesseselerle vatandaÅŸlarımızın arasındaki bağın saÄŸlıklı ve sürdürülebilir olmasını muhtarlıklarımız temin ediyor. Tabii geliÅŸen teknoloji ve idari sistemimizin kendini buna göre yenilemesi, ister istemez muhtarlık kurumunun da yeniden ele alınmasını gerektiriyor. Muhtarlık kurumunun laÄŸvedesiyle özellikle zaman zaman gündeme getirilen önerilere biz katılmıyoruz.
Güvenlikten sosyal desteklerin adaletli dağıtımına kadar pek çok vazife üstlenen muhtarlıklarımız hem ÅŸehirde hem kırsalda gereklidir. Ancak teknolojideki ve idari sistemimizdeki geliÅŸmeler göz önünde bulundurularak muhtarlıklarımızın iÅŸlevlerinin yeniden düzenlenmesi daha etkin hale getirilmesi elbette düÅŸünülebilir. Muhtar hizmet binalarının gereken altyapıyla donatılmasıyla bu dönüÅŸüm kolayca gerçekleÅŸtirilebilir.
Devletin 8-10 haneli en küçük köyünden kimi ÅŸehirlerimizde 10 binlerce nüfusu barındıran mahallelerine kadar ülkemizin her köÅŸesindeki 50 bin gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olan muhatlarımızla aramıza kimseyi sokmayacağımızı defalarca söyledik. Åžimdi bir kez daha tekrarlıyorum.
Muhtarlarımız köylerinde ve mahallelerinde bizim temsilcilerimizdir. Onları kimseye ezdirmeyiz. Kimseye istismar ettirmeyiz.
"Bizi namertlere değil, muhtarlarımıza sorun, milletimize sorun"
Ne diyor ÅŸair? "BaÄŸrım ateÅŸ, sinemde kor, kolaylanır sevdamla zor. Soracaksan adama sor, namertlere sorma beni." Bizi namertlere deÄŸil, muhtarlarımıza sorun, milletimize sorun, aklını ve vicdanını kiraya vermemiÅŸ herkese sorun diyoruz. Size en doÄŸruyu onlar söyleyeceklerdir.
Türkiye, binlerce yıllık geçmiÅŸi, coÄŸrafyamızdaki bin yıllık hakimiyeti ve son olarak ilk asrını geride bıraktığımız cumhuriyetiyle dünyanın en kadim devletlerinden biridir. Malazgirt'ten beri bayrağımızı dalgalandırdığımız bu topraklar, insanlığın en eski ve gözde yerleÅŸim yeri olması hasebiyle gözlerin hep üzerinde olduÄŸu bir coÄŸrafyadır.
Böyle bir coÄŸrafyada bin yıldır bayrak dalgalandırmanın elbette bir bedeli var. Ecdadımız, bu bedeli kanıyla, canıyla, emeÄŸiyle, mücadelesiyle vererek istiklalini korudu, istikbalini açık tuttu. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak, eÄŸer uÄŸrunda varsa vatandır.
"Son 21 yıldır devletimiz ve milletimiz adına bu coÄŸrafyada yaÅŸamanın bedelini neredeyse her gün ödedik ve ödüyoruz"
Son bir buçuk asrımız bu bakımdan epey zorlu geçti. Çanakkale'den Sarıkamış'a, Kut'ül Amare'den Milli Mücadele'ye kadar gerçekten çok büyük fedakarlıkla yürüttüÄŸümüz bir sürecin ardından cumhuriyetimizle yeni bir dönemin kapısını açtık. Cumhuriyet tarihi boyunca da istiklal ve istikbal mücadelemiz hiç bitmedi. Her dönem bir baÅŸka senaryoyla, bir baÅŸka görünümle karşımıza çıkan düÅŸmanlarımız son 40 yıldır PKK ve uzantıları eliyle aynı sinsi ve hain emelin peÅŸinde koÅŸuyor.
Amaç, milletimizi tüm tarihi, birikimi, deÄŸerleri ve varlığıyla bunu topraklardan hatta mümkünse dünya üzerinden kazıyıp atmaktır. Hamdolsun bugüne kadar emellerine ulaÅŸamadılar. Ama asla da vazgeçmediler. Biz de ülkenin yönetimini üstlendiÄŸimiz son 21 yıldır devletimiz ve milletimiz adına bu coÄŸrafyada yaÅŸamanın bedelini neredeyse her gün ödedik ve ödüyoruz.