Elbette hiçbir ÅŸey 30 yılda kaybettiÄŸimiz insanlardan daha önemli deÄŸil. GüneydoÄŸu'da son 30 yıldır devam eden çatışmanın bölge ve ülke ekonomisine verdiÄŸi kaybı tam olarak hesap etmek ise çok zor. Çünkü cepten çıkan maliyetten çok daha fazlasını çatışma nedeniyle cebe giremeyen maliyet oluÅŸturuyor.
BAKAN ÇELÄ°K: TERÖRÜN MALÄ°YETÄ° 400 MÄ°LYAR DOLAR
Çok deÄŸil yaklaşık bir yıl önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik , teröre giden paranın 400 milyar doları bulduÄŸuna dikkat çekmiÅŸti. Bakan Çelik'e göre 400 milyar dolar olan maliyet bazı kaynaklara göre 300 milyar dolar düzeyinde. Rakamlar farklılık gösterse de ÅŸu bir gerçek ki terörün asıl ekonomik maliyeti telaffuz edilen bu rakamların çok ötesinde. Çünkü terörün cebe girmeyen maliyetinin cepten çıkan maliyetten daha büyük olduÄŸu belirtiliyor. Hükümetin baÅŸlattığı çözüm süreci devam ederken, terörün bölgeye ve Türkiye'ye kattığı zarar da yine gündemde. Yeni süreçle birlikte "terör biterse..." umuduyla çıkılan yolda, bölge için harcanan güvenlik parasının yatırıma, istihdama yönelmesiyle ortaya çıkacak katma deÄŸere vurgu yapılıyor.
150 TANE BOÄžAZ KÖPRÜSÜ YAPILABÄ°LÄ°RDÄ°
Hürriyet Gazetes'inde yer alan habere göre, Seta Vakfı'nın Gazi Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Hüseyin Yayman'la ortak hazırladığı "Türkiye'nin Kürt Sorunu Hafızası Raporu'na göre de 1984 yılından bu yana terörle mücadeleye ayrılan kaynağın 300 milyar dolar olduÄŸu belirtiliyor. Söz konusu bu parayla 15 bin adet 24 derslikli okul, 900 adet 400 yataklı tam teÅŸekküllü eÄŸitim ve araÅŸtırma hastanesi, 150 adet boÄŸaz köprüsü, 120 adet Atatürk barajı yapılabilirdi. Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan da teÅŸvik sisteminin çözüm süreciyle birlikte emek yoÄŸun sektörlerde bölgeyi üretim üssü haline getireceÄŸini belirtiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı ilelebet tek olacaktır.Kimse baÅŸka kaygılara girmesin..