Vatanı sevip milleti sevmemek mümkün müdür?
Abdullah Cevdet'e izafe edilen bir söz vardır.
Şöyledir bu söz:
17.10.2011 / 00:00
Vatanımı seviyorum ama milletimi sevmiyorum!
Paul Hendrickson'un yazdığı "Hemingway'in Teknesi 1934-1961" kitap hakkındaki eleÅŸtirileri okurken, Abdullah Cevdet'in bu sözünü hatırladım. (Hemingway's Boat: Everything He Loved in Life, and Lost, 1934-1961- Knopf/Knopf)
Ernest Hemingway 1934 yılında sahip olduÄŸu ve 27 yıl birlikte yaÅŸadığı 14 metrelik maun teknesinde sayısız misafir ağırlamış. Bu teknede geçirdiÄŸi yıllar boyunca üç eÅŸ deÄŸiÅŸtirmiÅŸ ama teknesini deÄŸiÅŸtirmemiÅŸ. Ä°lk eÅŸi Hadley de, ikinci eÅŸi Pauline de, üçüncü eÅŸi Grace de bu teknede onunla birlikte konuklarını ağırlamışlar.
"Maço erkek" rol modeline en uygun kiÅŸi Hemingway, teknesi söz konusu ise tam bir kılıbık erkek olurmuÅŸ.
Vatan sevgimiz
Ä°ngilizcede tekneler için diÅŸi üçüncü ÅŸahıs zamiri olan "She" kelimesi kullanıldığı için bu boksör-avcı-savaÅŸçı yazarın "Pilar" adını verdiÄŸi teknesine olan baÄŸlılığı kolay anlaşılabilir.
Acaba bizde de bazılarımız "Vatan"a, Hemingway'in teknesine bağlı olduğu gibi mi bağlıyız?
Tarihi, coÄŸrafyası, doÄŸası, kültürü, üzerindeki yapıları ile "Vatanı" çok seviyoruz.
Ondan vazgeçemeyiz.
Ayrıca bu vatanın topraklarındaki Bizans yapısı Ayasofya'ya da, Kanuni döneminden kalan Süleymaniye'ye de Cumhuriyet kuÅŸakları olarak "Bizim" demiyor muyuz?
Ve sevgisizliklerimiz
Ama kimimiz Osmanlı'yı, kimimiz Cumhuriyet'i ve genel olarak bu olguların çeÅŸitli dönemlerini ve eÄŸilimlerini simgeleyen insanları sevmiyoruz.
Balkan Savaşı'nda (1912) bu sevgisizlik bir kesimin "Edirne'ye Enver gireceğine Bulgar girsin" demesine kadar dayanmamış mı?
Veya Cumhuriyet'in demokrasi ile birlikte yaÅŸadığı dönemde bile Adnan Menderes'i idam etmedi mi birileri?
Şimdi de durum pek farklı değil.
İktidar veya Başbakan Erdoğan ağızlarıyla kuş tutsalar, belirli kesimlere yaranmaları imkansız. Onlara oy verenler de aynı konumdalar.
Ama onların hizmetleri ve onların döneminde inÅŸa edilen yapılar da "Sevgili vatan"ın mütemmim cüzleri olarak, onlardan sonra da kalacak.
Yazının başında sözünü ettiÄŸim Abdullah Cevdet'in (1869-1932) ruh haletini anlamak bir ölçüde kolaydır.
Hep aynı şarkı mı?
Abdullah Cevdet bir imparatorluÄŸun çöküÅŸünü, ümmetlerin milletlere dönüÅŸmesini, Osmanlı'yı oluÅŸturan ve erdem gibi görülen deÄŸerlerin birer kusur haline dönmesini gören kuÅŸağın üyesidir. Ve sonunda "Büyük ÇöküÅŸ"ün sorumluları listesine inançları, kültürü ve gelenekleri "Millet"i alıvermiÅŸtir.
Arap harfleri yerine Latin alfabesinin kabul edilmesini ilk önerenlerdendir,
Aradan uzun zaman geçti.
Oniki yıl sonra Cumhuriyet'in 100'üncü doÄŸum gününü kutlayacağız.
Ve hâlâ vatanı seven ama konumuna göre milletinin kendisi gibi olmayan ve düÅŸünmeyenlerini sevmeyen o kadar çok insan var ki.
Bizim "Pilar"ımız da "Vatan"ımız değil mi?
Bu yazi toplam 4486 defa okundu