Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

TÜRKİYE'NİN SINIRLARI TEKRAR MI DEĞİŞECEK?

TÜRKİYE'NİN SINIRLARI TEKRAR MI DEĞİŞECEK?
'Emperyalist Sınırlar Tehlike Altında'
04.04.2013 / 17:40


Gardner, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın iktidardaki 10 yılında öngörülemez hamleleriyle ortaya çıktığını ve bununla tepki de topladığını belirterek baÅŸlıyor.



Ancak yazara göre, ErdoÄŸan, geçen haftalarda Türkiye'nin Kürtleriyle barış yolunda kararlı bir ÅŸekilde adım atmaya baÅŸlayınca bu öngörülemezliÄŸiyle övgü topladı.



"Kürt yeni yılında, ya da Newroz'da yasadışı Kürdistan Ä°ÅŸçi Partisi PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan, ErdoÄŸan'ın en güvendiÄŸi yardımcılarıyla hassas bir müzakere sürecinin ardından Türk devletine karşı 29 yıllık savaşında ateÅŸkes ilan etti." diyen Financial Times yazarına göre, bu sorunun çözümünün Türkiye'ye potansiyel olarak saÄŸlayacağı katkı olaÄŸanüstü.







  ORTA DOÄžU'NUN SINIRLARI VE KÜRTLER



"Orta DoÄŸu'daki sınırlar Ä°ngiliz ve Fransızların Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun Arap vilayetlerini emperyal hedefleriyle uygun bir ÅŸekilde yüz yıl önce ayırmasından bu yana ilk kez bu kadar tehlike altında. ErdoÄŸan'ın Orta DoÄŸu'daki sınırları çözebilecek bir ipliÄŸi (Kürt sorunu) eline almış olabilir."



Yazara göre ilk odaklanılması gereken, "Mustafa Kemal Atatürk'ün etnik milliyetçilik üzerine inÅŸa edilmiÅŸ cumhuriyetinin, farklı dil ve kültürünü ancak yakın zaman önce tanıdığı bir azınlığın asgari hakları verip veremeyeceÄŸi."



Durumu yakından gözlediÄŸi belirtilen Uluslararası Kriz Grubu'ndan Hugh Pope gibi kiÅŸilerin, Ankara'da Kürt sorunu konusunda 10 yıl önce mevcut olmayan bir olgunluÄŸun bulunduÄŸunu düÅŸündüklerini belirten yazar, yakın danışmanlarına göre ErdoÄŸan'ın da devlet propagandasıyla ÅŸeytanlaÅŸtırılan Öcalan'ın savaşı bitirmek istediÄŸine inandığını savunuyor.



PKK'nin geri çekilmesi karşılığında, fikri suç haline getiren ve binlerce Kürt siyasi aktivisti hapse atan terörle mücadele yasalarının reformdan geçirilmesi; Anayasa'daki etnik referanslar yerine eÅŸit vatandaÅŸlık haklarının getirilmesi; Kürt dilinin eÄŸitim ve kamusal hayatta kullanımı ve belirli bir düzeyde iktidar aktarımı ve seçim barajının düÅŸürülmesi de yazarın çözüm yolunda sıraladığı gerekli adımlardan bazıları.



Öcalan da dâhil Kürt tutukluların serbest bırakılması için de bir formül bulunmalı, yazara göre.



  "TÜRKOSFER"



Ancak bunlar, "sadece kültürel bir deÄŸiÅŸimi deÄŸil, neredeyse doktrinel bir devrimi" gerektiriyor.



ErdoÄŸan'ı bu yola girmeye iten neden ise Gardner'a göre, Suriye'nin giderek dağılma sürecine girmesi ve BeÅŸar Esad'a karşı sürdürülen kaotik ayaklanma.



Ankara, Suriye'nin kuzeyini kontrol eden PKK baÄŸlantılı örgütün varlığını da bu sayede, bir zorluktan, fırsata çevirmeye çalışıyor.



ErdoÄŸan'ın, bir yandan Türkiye'nin Kürtlerine verilecek tavizleri azaltmaya çalışırken, bir yandan da Iraklı Kürtlerle iliÅŸkilerini geliÅŸtirmesi gibi taktiklerin toplamda bir strateji oluÅŸturmadığını savunan yazar, baÅŸbakanın planının Suriye'nin ve Irak'ın Kürtlerini bir "Türkosfer" içine alarak güneydeki Åžii güçlere karşı Sünni bir blok oluÅŸturmayı hedeflediÄŸini iddia ediyor.



Yazar son olarak Öcalan'ın silahlara veda mektubunda, "yapay sınırlardan" söz ettiÄŸini de aktarıyor.






Bu haber toplam 4506 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler