Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Otomobil ' e 2014 Vergi Zammı

Otomobil '  e 2014 Vergi Zammı
Vergi tutarlarında değişikliğe gidildi
06.01.2014 / 22:26







Bakanlar Kurulu Kararına göre, bazı mallarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları ile maktu ve asgari maktu vergi tutarlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi. 






Buna göre, aralarında motorlu araçlar, alkollü içkiler ve tütün mamullerinin de olduÄŸu bazı mallarda uygulanan ÖTV oranları ile maktu ve asgari maktu vergi tutarları ve iÅŸlenmemiÅŸ tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmesi kararlaÅŸtırıldı.



DeÄŸiÅŸikliÄŸe iliÅŸkin Karar, Resmi Gazete'nin 01.01.2014 sayısında yayımlanarak, yürürlüÄŸe girdi.



Buna göre, yeni binek otomobil alımında ödenen ÖTV'de artışa gidildi. Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler için uygulanan yüzde 40 vergi oranı yüzde 45'e, motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ün altında olanlar için uygulanan yüzde 80 vergi oranı yüzde 90'a, motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenler için uygulanan yüzde 130 vergi oranı ise yüzde 145'e yükseltildi.



ÖTV NEDÄ°R?



Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. Ä°lk olarak Avrupa BirliÄŸi ile uyum çerçevesinde yapılan kanun deÄŸiÅŸiklikleriyle gündeme gelmiÅŸ ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiÅŸtir. Avrupa BirliÄŸi'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda saÄŸlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), saÄŸlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. Ancak ülkemizde tıraÅŸ köpüÄŸü gibi temel tüketim mallarından dahi alınmaktadır.

ÖTV, KDV gibi aynı malın her el deÄŸiÅŸtirmesinde doÄŸmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doÄŸar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950'li yıllardan baÅŸlayarak uzun yıllar uygulanan 'Ä°stihsal Vergisi'nden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir.



Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yaÄŸ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eÅŸyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiÅŸtir.



3 ÇOCUÄžU OLANA VERGÄ° YOK MU?



Bazı gazetelerin bazılarında “Üç çocuÄŸu olana 2014’de vergi yok” müjdesi vardı. BaÅŸbakan Yardımcısı bunun için bir yasa çıkartılacağını açıklıyordu. Üç çocuÄŸu olanlar, hemen sevinmesinler. Olay sadece asgari ücretlileri kapsıyor. DiÄŸerleri ödeyecek!

Mevcut durumda asgari ücretliler; 4 çocukları varsa vergi ödemiyorlardı.

Yasa çıktığında üç çocuklu asgari ücretliler de vergi ödemeyecek.

Yasa çıktığında “8 (sekiz) TL” bir vergi avantajları olacak.

Yani üç çocuklunun eline “ayda 8 TL” fazla para geçecek!









Bu haber toplam 2490 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler