Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

BaÅŸbakan'a sunulan ÅžOK rapor!

BaÅŸbakan'a sunulan ÅžOK rapor!
AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, çözüm sürecine ilişkin çarpıcı tespitlerin yer aldığı bir rapor hazırladı.
01.07.2013 / 12:48


Raporda örgütün ve örgüte yardım eden diÄŸer aktörlerin 4 sütunlu bir devlet kurma çabasında olduÄŸu belirtildi.



Raporda, sürecin olumsuz sonuçlanması ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiÄŸine, hatta olumsuz senaryonun daha yüksek bir ihtimal olduÄŸuna vurgu yaptı. Bal, böyle bir durumunda ülkeyi çok daha büyük sorunların beklediÄŸi uyarısında bulundu.


 


BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ve AK Parti kurmaylarına verilen rapora Bugün ulaÅŸtı. Bal, raporunda terörle mücadelede sadece iyi niyet ve cesaretin yetmeyeceÄŸine dikkat çekti. Her ihtimalin göz önüne alınması, iyi niyetin suiistimal edilmesine, bölücülüÄŸün geri dönülmez bir noktaya eriÅŸmesine müsaade edilmemesi gerektiÄŸini istedi.


 


BÄ°RLEŞİK KÜRDÄ°STAN KURULABÄ°LÄ°R


 


Bal'ın hazırladığı raporda bir iyi bir de kötü senaryo var. Raporun hazırlanış biçimi göz önüne alındığında olumlu senaryodan çok olumsuz senaryo öne çıkıyor. Bal, raporunda dikkatleri kötü senaryoya çekerek, bölücülüÄŸün geri dönülmez bir noktaya geleceÄŸi, Suriye'de de Barzani yönetimi benzeri bir yapı oluÅŸabileceÄŸini belirtti. Örgütün profesyonel stratejilerinin olduÄŸu ve bu stratejiler gereÄŸi örgütün bazen silah bırakma bazen de demokrasi vurgusu yapma gibi yöneliÅŸlere gireceÄŸi raporun belirttiÄŸi diÄŸer bir husus.


 


ÖRGÜT SURÄ°YE'YE HAREKET EDECEK


 


Raporun en dikkat çekici maddesi örgütün ve örgüte yardım eden diÄŸer aktörlerin 4 sütunlu bir devlet kurma çabası. Ä°dris Bal'a göre bu sütunlardan biri olan Suriye'deki devlet için Ä°ran'ın gönderdiÄŸi yardıma Türkiye'deki örgüt mensupları eklenecek. TSK'nın son dönemlerdeki baÅŸarılı silahlı mücadelesinden bunalan örgüt, bu süreç sayesinde hem rahatlayacak hem de taban kazanıp Suriye'ye doÄŸru hareket edecek. Bu rahatlama evresinde ise örgüt meseleyi uluslararası hale getirmeye çalışacak ve sanki bir Filistin sorunu gibi meÅŸrulaÅŸtırma gayreti içine girecek.


 


TÜRKÄ°YE ZOR DURUMDA KALACAK


 


Belirli bir zaman sonra örgüt gerek protesto gerekse silahla harekete geçerse, daha uygun bir zemin yakalayacak ve Türkiye daha zor bir durumda kalacak. Suriye'de iÅŸi biten, misyonunu tamamlayan örgüt mensupları daha acımasız, daha hazırlıklı ve halkın desteÄŸini de daha güçlü arkalarına alarak, daha yoÄŸun bir ÅŸekilde Türkiye'de terör estirecek ve nihayetinde BirleÅŸik Kürdistan kurulacaktır.


 


AK PARTÄ°'NÄ°N Ä°TÄ°BARI ZARAR GÖRECEK


 


Ä°dris Bal'ın kötü senaryosuna göre müzakere süreci olumsuz sonuçlanacak ve bir kere daha hükümetin, AK Partinin iyi niyeti suiistimal edilecek. AK Parti'nin ülke genelindeki saygınlığı, güvenilirliÄŸi, desteÄŸi büyük zarar görecek, takip eden seçimlerde tek bir parti iktidar olamayacak. Bu da ülkenin istikrarını, geliÅŸimini olumsuz yönde etkileyecek. Darbeler öncesinde sıklıkla gördüÄŸümüz kaostan nemalanan kesimler, AK Parti'nin ve siyasi istikrarın örselenmesinden dolayı harekete geçecek. Halkın iradesinin yerine geçmeye, kendi projelerini hayata geçirmeye çalışacak.


 


MÄ°LLÄ°YETÇÄ° PARTÄ°LER YÜKSELÄ°ÅžE GEÇECEK


 


Süreç sonunda sosyolojik anlamda toplumsal kırılma daha da derinleÅŸecek. CoÅŸku ile yaÅŸanan Kürt etnik milliyetçiliÄŸi, bir taraftan menfi Türk milliyetçiliÄŸini, diÄŸer taraftan baÅŸka etnik milliyetçilikleri tetikleyecek. Bu da toplumsal dokumuza, millet olma bilincimize, istikrarımıza ciddi zarar verecek. Ülkede menfi milliyetçilik için uygun konjonktür oluÅŸacak, müzakere süreci neticesinde aşırı uçlar, Türkiye'deki milliyetçi kesimler, partiler yükseliÅŸe geçecek.


 


KÜRDÄ°STAN, Ä°SRAÄ°L VE ABD MÜTTEFÄ°K OLACAK


 


Sürecin baÅŸarısız olmasından dolayı, devlete güvensizliÄŸin bir sonucu olarak, ülkenin farklı yerlerinde "iÅŸ baÅŸa düÅŸtü" mantığı ile terör örgütü benzeri, terörle mücadele amacı güden illegal yapılanmalar oluÅŸabilecek. Farklı bölgelerdeki Kürt kökenli masum vatandaÅŸlara saldırılar olabilecek. Bu durum ise eÄŸer kontrol edilemez, acil önlemler alınamazsa sürü mantığına ve toplumsal kırılmalara, hatta sivil çatışmalara yol açabileceÄŸi gibi Türkiye'nin bölünmesi anlamına gelecek.


 


EÄŸer geliÅŸmeler aynen devam ederse, Kürdistan kurulacak. Ä°srail ve ABD'nin tabi müttefiki olacak. Bölgenin Avrupa kimliÄŸi gibi bir üst kimlikte buluÅŸabilmesi, yeni oluÅŸumlara gidebilmesi için, en coÅŸkulu dönemini yaÅŸayan Kürt milliyetçiliÄŸinin doyuma eriÅŸmesini ve makulleÅŸmesini, olumsuzlukları görerek geriye çekilmesini beklemek gerekecek.


 


KÜRT SORUNU BÄ°TECEK EKONOMÄ° BÜYÜYECEK


 


Ä°dris Bal'ın hazırladığı rapora göre zayıfta olsa sürecin baÅŸarılı olması durumunda ise terör ve ÅŸiddet sona erecek, insanımız artık ölmeyecek, akan kan duracak. Terör ve ÅŸiddetin olmadığı bir ortamda, toplumsal, ekonomik, duygusal entegrasyon saÄŸlanacak, demokratikleÅŸme ile ülkenin demokrasi çıtası birinci sınıf demokrasiler seviyesine yükselecek ve Kürt sorunu da bitecek. Teröre harcanan kaynaklar yatırıma dönüÅŸecek, Türk ekonomisi daha hızlı büyüyecek.


 


KALE KOLLAR BÄ°TÄ°RÄ°LECEK


 


Ayağındaki prangadan kurtulan Türkiye'de iç siyasete dair, yerel ve merkezi yönetimle ilgili her türlü reform terör ve bölücülüÄŸün gölgesi olmadan rahatlıkla gerçekleÅŸtirilebilecek. Her türlü hukuksal, demokratik, ekonomik reformlar yapılabilecek ve bu reformlar yapılırken acaba bölücülüÄŸe ve teröre nasıl etki yapar kaygısı ortadan kalkacak. Terör sorununun çözülmesi ve bölgenin kalkınması ile Türkiye, orta doÄŸu ülkeleri baÅŸta olmak üzere birçok ülkeye örnek teÅŸkil edecek olup, Türkiye genel anlamıyla cazibe merkezi haline gelecek. Silahların susmasından dolayı Güney DoÄŸu ve DoÄŸu bölgelerindeki kalekollar bitirilebilecek. Bu bölgelerdeki büyükÅŸehirlerin kentsel dönüÅŸümü gerçekleÅŸtirilecek.


 


ORTAK DEÄžERLER ÖNE ÇIKARILMALI


 


Ä°rdis Bal, yaÅŸanabilecek olumsuz geliÅŸmelerin önüne geçebilmek için Türkiye'de reformlar yapılması, demokrasinin çıtası yükseltilmesi, kucaklayıcı bir ideolojiye, anayasaya sahip olunması gerektiÄŸini vurguladı. Osmanlı'nın dağılması sonrası örselenen, inançların, deÄŸerlerin, tarih, kültür ve millet olma bilincinin canlandırılması gerektiÄŸini dile getirdi. STK'lar, gönüllü kuruluÅŸlar dahil her türlü aracın kullanılarak etnik milliyetçiliÄŸin etkisinin kırılmasını önerdi.





Bu haber toplam 2243 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler