Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Meclis'te 'yorgan' kavgası.. Küfürler havada uçuştu

Meclis'te 'yorgan' kavgası.. Küfürler havada uçuştu
TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sırasında MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın AKP milletvekillerine yönelik sarf ettiği ağır sözler gerginliğe neden oldu. MHP'li Türkkan'a iki birleşim uzaklaştırma verildi.
06.03.2015 / 08:53

   TBMM Genel Kurulu'nda 17 Åžubat günü baÅŸlanan, 5 bölüm 132 maddeden oluÅŸan Ä°ç Güvenlik Paketi görüÅŸmelerinde dün 39'uncu maddeden baÅŸlayan ve bugün sabaha kadar süren çalışmalarda 6 madde daha kabul edildi. Genel Kurul'da sabaha karşı MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın "CumhurbaÅŸkanınız, BaÅŸbakanınız, MÄ°T BaÅŸkanınız, Ä°çiÅŸleri Bakanız alayınız teröristin yorganının altındasınız be!" sözleri gerginliÄŸe yol açtı.


http://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2015/3/5/226731_resource/050320150552526355220_2.jpg


  AKP ile MHP'li milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürürken sözleri nedeniyle Türkkan'a geçici olarak 2 birleÅŸim Meclis'ten çıkartılma cezası verildi.



  Kamuoyunda Ä°ç Güvenlik Paketi olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüÅŸmeleri 17 Åžubat günü baÅŸlandı. Pakete karşı olan muhalefet, iç tüzükten kaynaklanan haklarını kullanarak, paketin geçmemesi için TBMM Genel Kurulundaki mücadelesini sürdürdü. Muhalefet milletvekilleri, maddelere önergeler vererek ve sataÅŸmalardan söz alarak çalışmaları uzatmaya çalıştı.



  Dün saat 14.00'da 39'uncu maddeden itibaren kaldığı yerden devam eden Ä°ç Güvenlik Paketi görüÅŸmelerinde iktidar milletvekilleri, mümkün oldukça sataÅŸmalara neden olmamak için söz almamaya gayret gösterdiÄŸi görüldü. Muhalefet, her önerge ve madde oylamasında ise kara yeter sayası ve yoklama istedi.



  KALEM KUTU Ä°ÇÄ°NDE ÅžEKER Ä°KRAMI

GörüÅŸmelerde AKP Samsun Milletvekili Tülay Bakır, AKP milletvekilleri ve komisyon sırasındaki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile komisyon üyelerine kızına ait kalem kutusu içinde kahveli ÅŸeker ikram etti. Yanında sürekli ÅŸeker taşıdığını belirten Bakır, "Çalışmalardan dolayı zaman zaman bunalıyoruz, ben de arkadaÅŸlara ÅŸeker ikram ediyorum" dedi.

  YEMÄ°ÅžÇÄ° KAVASLARI GÜLDÜRDÜ

GörüÅŸmeler sırasında objektiflere ilginç anlarda takıldı. AKP TekirdaÄŸ Milletvekili Özlem YemiÅŸçi, bakanlar sırasında oturan Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Ala ile bir süre sohbet etti. Ardından yerine geçen YemiÅŸçi, kavaslarla ayaküstü sohbet etti. Sohbet sırasında YemiÅŸçi ve kavasların uzun süre gülmesi dikkat çekti.

  BAZI MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ° UYUKLADI

Genel Kurul çalışmalarında yorgun düÅŸen bazı milletvekillerin ise oturdukları yerden kısa süreli ÅŸekerleme yaptığı görüldü.


  Tasarı görüÅŸmelerinde söz alan CHP Grup BaÅŸkanvekili Levent Gök, AKP milletvekillerini eleÅŸtirdi. Gök, ÅŸöyle konuÅŸtu:



"Bugün CumhurbaÅŸkanı'nın yaptığı bir konuÅŸma, bu Millet Meclisi'nin vesayet altında kaldığını gösteren çok tipik bir örnek olarak karşımızda duruyor. CumhurbaÅŸkanı geçen gün Malatya'da aynen ÅŸunu söyledi: 'Bu yasa Parlamento'da her türlü engellemeye karşın geçecektir.' AKP sıralarından bir tek ses çıkmadı. 'Egemenlik kayıtsız ÅŸartsız milletindir' sözüne karşılık biz bunu elimizin tersiyle ittik bir tek ÅŸey söylemediniz. Åžimdi, bugün, CumhurbaÅŸkanı kalkmış diyor ki: 'Bu yasanın eksiÄŸi var fazlası yoktur.' Parlamentoda görüÅŸülen yasa hakkında kim karar verecektir? Biz vereceÄŸiz, sizler vereceksiniz. CumhurbaÅŸkanı kalkmış, 'Bu yasanın eksiÄŸi var fazlası yoktur' diyor. Kimin haddine düÅŸmüÅŸ bu söz. Vesayet altında kalmayı kabul ediyor musunuz? Hepiniz vesayet altında kalmayı kabul ediyorsanız, bu sözler sizlere müstahaktır. Ama ben diliyorum ki sizler de bu sözü elinizin tersiyle itmelisiniz.


 


Buradan kalkıp bu sözü reddetmelisiniz. Hepinize sataşıyorum. Hepiniz CumhurbaÅŸkanı'nın vesayeti altındasınız. Vesayeti altında kalarak bir yasayı çıkarmaya çalışıyorsunuz. 'Egemenlik kayıtsız ÅŸartsız milletindir' sözünü çiÄŸniyorsunuz. Bu Meclise yakışmıyorsunuz. CumhurbaÅŸkanının görevleri belli. CumhurbaÅŸkanı burada yemin etti. Anayasa'ya, hukukun üstünlüÄŸüne baÄŸlı kalacağına yemin etti. Anayasa'yı çiÄŸneyen bir CumhurbaÅŸkanı var. Hukukun üstünlüÄŸünü çiÄŸneyen bir CumhurbaÅŸkanı var ama bu CumhurbaÅŸkanının bu sözleri karşısında sesini çıkartmayan, vesayet altında kalan bir AKP Grubu var. Yazıklar olsun size. Gelin, bu sözleri reddedin. Gelin, yüreÄŸiniz yetiyorsa CumhurbaÅŸkanının bu sözlerine karşı çıkın. Ne oldu size? Niye susuyorsunuz? Nasıl milletvekiliniz? Bu sözleri reddetmelisiniz. Sizler darbe hukukunu savunuyorsunuz, vesayeti savunuyorsunuz ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yakışmıyorsunuz. Bakın, ağır sözler söylüyorum, hiçbiriniz cevap veremiyorsunuz."


  AKP Grup BaÅŸkanvekili Ahmet Aydın ise Gök'e oturduÄŸu yerden "Hesaba almıyorlar sizi" yanıtını verdi. Gök, "Hepinizin tek tek bana cevap verme hakkı var. Gelin, bu kürsüde konuÅŸun, kendinizi savunun. Ama kendinizi savunacak hiçbir haliniz yok" dedi.



  KALE ALMIYORUZ

AKP Grup BaÅŸkanvekili Ahmet Aydın ise, "Bu Meclise yakışıp yakışmadığını bu millet takdir ediyor. Bu millet herkese de gerektiÄŸi kadar puanını da veriyor, takdirini de yapıyor. Dolayısıyla, ÅŸu andaki hâl ve hareketleriyle bu Meclise kim yakışıyor, kim yakışmıyor bellidir. CumhurbaÅŸkanı'mızla ilgili, onun hukukunu korumak tabii ki öncelikle Meclis BaÅŸkanlık Divanının görevidir. Milletin görevidir, milletin hukukunu da koruyan bir CumhurbaÅŸkanı vardır. Bir baÅŸka husus: Biz bu sözlerin hiçbirini kale almıyoruz" diye devam etti.

  EFKAN ALA'YA TEPKÄ°

Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Ala'nın Anayasa ile ilgili sözlerini eleÅŸtiren CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay, "CHP, her ÅŸeyden önce, dün, evvelsi gün Ä°çiÅŸleri Bakanı gibi 'Bu Anayasa ihtilal anayasası, ben bu Anayasa'yı tanımam' diyecek bir hadsizlikte bulunmaz. Orta yerde bir Anayasa varsa CHP ona her zaman uymuÅŸtur, herkesin de uymasını beklemiÅŸtir. Bakan Bey 'Anayasa'yı tanımayacağım' dedi. Bakan Bey, aslında tek kiÅŸilik darbe yapmaya kalktı burada, Bakan Bey'in yaptığı tam darbeciliktir. 'Anayasa'yı tanımam' ne demek? Bakan Bey'de biraz samimiyet olsa, biraz dürüstlük olsa, üzerinde gelip yemin ettiÄŸi Anayasa'ya, sonra kürsüye çıkıp Bakanlıktan aldığı güçle 'Ben bu Anayasa'yı tanımam' diyemez" dedi. Bu sırada bakanlar sırasında oturan Ala'nın gülümsediÄŸi görüldü.

  GUINNESS REKORLAR KÄ°TABI'NA RAHATLIKLA GÄ°REBÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z

Genel Kurul'un çalışma saatlerini eleÅŸtiren HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, demokrasi ve parlamentonun iktidar ve muhalefet demek olduÄŸunu belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Fakat, bu ustalık döneminizde muhalefeti yok saydınız ve bu ustalık döneminizde Meclis çoÄŸunluÄŸunuzla, çoÄŸunluk olduÄŸunuz zaman da size verilen talimatla Meclisi kanun fabrikasına çevirmeye baÅŸladınız. SaÄŸlıksız, sıhhatsiz, ne hukuka uygun, ne evrensel ilkelere uygun, ne Tüzük'e uygun, ne Anayasa'ya uygun, ne insanlığa uygun, ne vicdana uygun, ne insafa uygun. Böyle olunca, yetmedi tabii, hicap duyuyorum bunu söylemekten ama söyleyeceÄŸim. 45 günlük bir çalışma gündemi belirlediniz, bitimine kadar hepsi, 24 saat. Meclis'te milletvekillerini taÅŸeronlaÅŸtırmanın ötesinde taÅŸeron gibi çalıştırıyorsunuz. TaÅŸeronlaÅŸtırdınız. TaÅŸeronların bile belli bir çalışma saatleri var. Meclisi taÅŸeronlaÅŸtırdınız, kendinizi, sadece muhalefeti deÄŸil. Bakın, 45 gün, 24 saat çalışan bir Meclis dünyada yok. Guinness Rekorlar Kitabı'na rahatlıkla girebilirsiniz, hemen baÅŸvurunuzu yapınız. Angaryada sınır tanımadınız, tanımıyorsunuz. Kendinizi de periÅŸan ettiniz. 21 Åžubatta bir Meclis darbesiyle biraz yol aldığınızı zannediyorsunuz ama inanın, 132'nci maddeye geldiÄŸinizde sizin pilinizin bittiÄŸini, sigortanızın attığını sizler de göreceksiniz."

  SAAT 04.00'TE GERGÄ°NLÄ°K

Tasarısının 43'üncü madde görüÅŸmelerinde saat 04.00'da söz alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, hükümeti eleÅŸtirerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Yaklaşık 24 gündür bu yasayı konuÅŸuyoruz. 20 gündür bu yasa konuÅŸulurken Meclisi ÅŸuna benzetiyorum: Zulu kabileleri var Amerika'da. Ortada büyük bir ateÅŸ yakıyorlar, bütün diÄŸer kabile reisleri de gelip ateÅŸin etrafında oturuyorlar. Herkes bir ÅŸeyler konuÅŸuyor ama kimse dinlemiyor, herkes konuÅŸuyor. Sonunda hiçbir ÅŸey anlaşılmadan herkes o ateÅŸin başından kalkıyor. O ateÅŸ ne biliyor musunuz? O ateÅŸte yanan millet, anlaşılmayan da sizlersiniz. KonuÅŸtuklarınızdan ne siz anlıyorsunuz ne de kimse bir ÅŸey anlıyor, asla ve kata. Konunun, tehlikenin farkında olmadan konuÅŸuyorsunuz. Üstelik iddianız var, diyorsunuz ki topluma: "Biz terörü ve teröristi yok etmek için bu yasaları çıkarıyoruz." Ya, adama derler ki "Utanmıyor musunuz siz ya?" Teröristin başıyla sabah akÅŸam al takke ver külah berabersiniz. Sabah beraber kahvaltı ediyorsunuz, akÅŸam yorganı beraber üstünüze çekiyorsunuz, nasıl olacak bu iÅŸ? CumhurbaÅŸkanınız, BaÅŸbakanınız, MÄ°T BaÅŸkanınız, Ä°çiÅŸleri Bakanız alayınız teröristin yorganının altındasınız be!."

  Ä°TÄ°ÅžMELER YAÅžANDI


  Bu sözlere AKPli Milletvekilleri tepki gösterdi ve Genel Kurul'da bir anda gerginlik görüldü. Tartışmalar sırasında AKP ve MHP'li milletvekilleri arasında itiÅŸmeler yaÅŸandı. TBMM BaÅŸkanvekili Güldal Mumcu ise oturuma 1 saat ara verdi. Verilen arada da AKP ve MHP'li milletvekillerinin sözlü tartışması ve aralarındaki itiÅŸmeler devam etti. GerginliÄŸi önlemek için CHP'li milletvekilleri ise araya girdi. Bu sırada AKP sıralarından Türkkan'a yönelik "Allah belanı versin", "Pislik dışarı", "Åžerefsiz" gibi sözler duyuldu.



Gerginlik nedeniyle MHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Celal Adan ile birlikte MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Genel Kurul salonundan dışarı çıktı.

  2 BÄ°RLEŞİM CEZASI


  Saat 05.05'de oturum tekrar açıldı. TBMM BaÅŸkanvekili Güldal Mumcu, "Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın oturum kapanmadan önce söylediÄŸi sözler içtüzüÄŸün 161'nci maddesinde belirtilen unsurları içerdiÄŸi için, içtüzüÄŸün 163'üncü maddesi uyarınca Meclis'ten geçici olarak çıkartılma cezası verilmesini gerektirmektedir. Lütfü Türkkan'a içtüzüÄŸün 163. maddesi uyarınca Meclis'ten geçici olarak 2 birleÅŸim çıkartılması cezasını teklif edeceÄŸim. Ä°sterse savunması için kendisine söz vereceÄŸim" dedi.



    MHP Grubu olarak bu ifadeleri kabul edilemez bulduklarını ifade eden Grup BaÅŸkanvekili Oktay Vural, "Bu ifadelerin de aslında tutanaktan çıkarılması gerektiÄŸini bu vesileyle belirtmek istiyorum. Gerçekten onur kırıcı olduÄŸunu ifade ediyorum. Savunmayla ilgili kendisinin herhangi bir talebi yok. Åžu anda kendisi de Genel Kurul'da deÄŸil" dedi.


  Genel Kurul salonunda olmadığı için Türkkan kendisini savunma hakkını kullanmazken, Genel Kurul'da yapılan oylamada Türkkan'a geçici olarak 2 birleÅŸim Meclis'ten çıkartılma cezası verildi.



  16 SAAT 42 DAKÄ°KA SÜRDÜ


  Oylamanın ardından tasarının görüÅŸmelerine devam edildi. Dün baÅŸlayan birleÅŸimde 2. bölümde yer alan 46'ncı maddeye kadar olan maddeler kabul edildi. Oturum, 16 saat 42 dakika süren görüÅŸmelerin ardından sabah saat 06.42'de TBMM BaÅŸkanvekili Güldal Mumcu tarafından bugün saat 14.00'da toplanmak üzere kapatıldı.






Etiketler: mhp vekil isyan
Bu haber toplam 2512 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler